ČAS JE ZA MARIJO

Naslov letošnje šmarnične zgodbe razodeva, da nas zgodba, ki ji z otroki sledimo, nagovarja, da si tudi mi vzamemo čas in se posvetimo spoznavanju naše nebeške matere Marije. Pripoved nas popelje v Šmarješko vas, kjer počitnice preživljajo Mirjam, Vesna in Anika. Deklice so že na začetku počitnic spoznale veliko skrivnost. V vasi stoji čisto pravi časovni stroj, ki jih lahko popelje v zgodovino.

Svoj prvi “polet” s časovnim strojem so deklice izkoristile za obisk Nazareta okoli leta 0. Tam so srečale preprosto in dobro ženo z imenom Ana. Ugotovile so, da je Ana mamica Device Marije in babica samega Jezusa. Ana jim je zaupala, da je Marija že kot majhna deklica rada obiskovala bogoslužja, molila in slavila Boga. Preprosto je imela Boga rada. Prav zato ji je Bog podaril posebno mesto v zgodovini odrešenja.

Tretji dan šmarnic smo srečali pastirčka Jonatana. Jonatan je pastirček, ki je v sveti noči iz betlehemskih poljan pohitel v hlevček, kjer se je rodil Jezus. Tam se je srečal tudi z Marijo in nam je zaupal, da je bila zelo mila žena, ki je imela veliko srce. Jonatanu je takoj izpolnila željo, da bi obdržal odejico, na kateri je ležal Jezus. Tudi nam je lahko Marija mogočna priprošnjica pri Bogu, zato ji bomo zaupali naša najgloblja hrepenenja.

Vesna, Anika in Mirjam so povzročile v Šmarjetni vasi veliko zaskrbljenost, saj so zelo zamujale domov. Odhode od doma so jim omejili in tokrat, se je v časovni stroj lahko podala samo Mirjam. Po nasvetu tete Terezije je odšla iskati Jezusa, ko je bil star 12 let in je z Marijo in Jožefom romal v Jeruzalem. Na njeno presenečenje, pa ni srečala Jezusa. Srečala je Jozueta in Dizmo, ki sta izurjena gasilca in reševalca. Prav ta dva moža sta pomagala iskati Jezusa, ki se je na poti domov iz Jeruzalema izgubil. Mirjam sta povedela, kako jih je pot iskanja pripeljala v jeruzalemski tempelj. Seveda pa nista pozabila omeniti, kako je bila Marija, Jezusova mati, ves čas iskanja ohranjala zaupanje v Boga in Jezusa tudi razumela, ko ji je ob najdenju dejal: “Moral sem biti v hiši svojega Očeta.” Marija nas tako uči, kako zaupati Bogu in znati vselej sprejeti njegovo voljo.

Deklice so tokrat obiskale Fatimo. Tam, se je pastirčku Frančišku prikazala Marija. Njemu, Luciji in Jacinti, je Marija povedala, da je potrebno moliti rožni venec za mir na svetu in naše zveličanje. Deklice so sklenile, da bodo tudi one sedaj večkrat molile rožni venec zase in za ves svet.

V Šmarjetni vasi pa se dogajajo tudi nesreče. Anika je z rolerji grdo padla in si poškodovala roko. Kljub temu, da sta ji Mirjam in Vesna predlagali obisk zdravnika, tega ni hotela storiti, saj se je bala, da bo dobila mavec in nujen počitek v postelji. Še sreča, da se je Mirjam spomnila svoje babice in tega, kako ji je nedolgo nazaj pripovedovala, o nekem kraju daleč v Franciji, kjer je izvir zdravilne vode. Deklice so ugotovile, da se kraj imenuje Lurd in so ga obiskale. Srečale so Bernardko, ki jim je zaupala, da je prav ona tista, ki se ji je prikazala Devica Marija. Zaupala jim je tudi, da ni “čudežna” voda, ki izvira v votlini marijinega prikazovanja, ampak je vera v Boga tista, ki lahko naredi čudež. Deklice so tako skupaj z Aniko zmolile in prosile Boga naj na priprošnjo Device Marije Aniko ozdravi. So bile uslišane?

Šmarnične naloge:

  1. DAN: Doma naredi šmarnični oltarček.
  2. DAN: Izberi si en vklik iz litanij Matere Božje in ga nariši.
  3. DAN: Napiši svojo osebno prošnjo.
  4. DAN: Nariši svoj najljubši lik ali trenutek letošnje šmarnične zgodbe.
  5. DAN: Izdelaj svoj rožni venec.
  6. DAN: upodobi en čudež za katerega si slišal ali si ga doživel.

Šmarnična pobožnost v naših župnijah poteka:

Polzela:

  • šmarnično branje za odrasle – vsak torek, četrtek in sobota ob 19. uri;
  • šmarnice za otroke, mlade in družine – vsak ponedeljek, sreda in petek ob 19. uri;

Andraž nad Polzelo:

  • šmarnice za otroke vsak dan ob 18. uri;

Delite prispevek s prijatelji!