Sv. Andrej, apostol

Andrej je bil po krščanskem izročilu starejši brat apostola Petra in prvi od učencev, ki jih je Jezus osebno poklical k sodelovanju. Njegovo pravo (hebrejsko ali aramejsko) ime ni znano, ‘Andrej’ je verjetno grški prevod besede andreas, ki pomeni ‘možati’. Živel je v Kafarnaumu ob Genezareškem jezeru, po poklicu pa je bil ribič.

V evangelijih pogosto nastopa v dogodkih, ko je Jezusu zelo blizu. Prvi tak dogodek je Jezusov krst, ko sta se Andrej in Janez Evangelist odločila, da postaneta Jezusova učenca, Andrej pa je povabil zraven še svojega brata Simona, pozneje imenovanega Peter.

Po Jezusovi smrti Andrej ne nastopa več pogosto v Svetem pismu, iz drugih virov pa se da sklepati, da je poučeval po Mali Aziji in ob Črnem morju. Po nekaterih virih je prišel celo do Volge. To je razlog, da ga štejejo za glavnega zaščitnika Rusije, Ukrajine in Romunije.

V grškem mestu Patras je bil križan na križu v obliki črke X. Tak križ se po njem imenuje ‘Andrejev križ’.

Je zavetnik Rusije, Škotske, Španije, Grčije in Sicilije; ribičev in trgovcev z ribami, mesarjev, rudarjev, vrvarjev, nosačev vode; proti putiki, bolečinam v grlu, krčem in rdečici.