Kaj je oratorij?

Oratorij je vzgojni počitniški program za otroke, ki ga pripravljajo mladi prostovljci. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle – udeležence, animatorje in njihove voditelje.

Oratorije povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.

Večina oratorijev se dogaja v poletnem času, za oratorij pa so primerni tudi vsi drugi počitniški časi oz. prosti dnevi. Enodnevni oratorijski dogodek imenujemo oratorijski dan; krajši oratorijski dogodek imenujemo oratorijska delavnica, oratorijsko popoldne ipd.

Večina oratorijev je namenjena otrokom in mladostnikom, vodijo pa jih animatorji prostovoljci, ki so srednješolci in študenti.

Oratorijski program v harmonično celoto združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

Več o oratoriju si lahko preberete s klikom na spodnji logotip:

ORATORIJ 2023

Oratorij 2023 bo v naši župniji potekal od 21. 8. do 25. 8. 2023.

Prijave na oratorij bomo odprli v mesecu maju in bodo odprte do sklepa veroučnega leta, ki bo 18. junija 2023.

Oratorijska zgodba bo letos HOBIT. Zakaj Hobit?

Zgodba Hobita spremlja preprostega hobita Bilba, ki si želi le mirnega življenja v svoji duplini, kako se na povabilo čarodeja Gandalfa pridruži veliki pustolovščini druščine škratov. Skupaj bodo poskušali iz krempljev strašnega zmaja osvoboditi škratji zaklad, ki jim ga je zmaj ukradel, ko je uničil njihovo podzemno mesto v Samotni gori. Da bodo do tja sploh prišli, bodo seveda morali premagati še številne ovire in težave.

Čeprav se knjiga Hobit po obsegu ne more meriti s Tolkienovo slavnejšo trilogijo Gospodar prstanov, je zgodba v celoti vseeno preobsežna za oratorijski oder. Največji izziv za ustvarjalce je torej predstavljalo, kako zgodbo skrajšati in jo narediti izvedljivo na oratoriju. To smo storili z osredotočenostjo na Bilbovo osebno rast, ki tako kot v izvirniku prehodi pot rasti od zapečkarja do junaka. Spremljali bomo, kako najprej z odporom sprejme svojo poklicanost, nato pa se preko dotikov Božje previdnosti in svoje lastne vztrajnosti gradi v srčnosti in zraste v neslutenega junaka.

Program oratorija:

9.00 – začetek oratorija s himno in skupno molitvijo

9.15 – oratorijska predstava

9.35 – skupni uvod v kateheze

9.45 – kateheze

10.30 – malica

11.00 – delavnice

12.30 – pospravljanje in molitev pred kosilom

13.00 – kosilo

14.00 – popoldanske igre

15.50 – sklep oratorija s himno in molitvijo

16.00 – odhod domov

16.30 – refleksija animatorjev

Otrok na oratorij vsak dan prinaša:

  • bidon ali plastenko za vodo;
  • svojo peresnico;